Week 27: Ter oriëntatie

Op Manhattan, boven Houston Street (Houston spreek je uit als Hau-sten, op z’n Brits, en niet Hioe-sten, op z’n Amerikaans) is het kinderlijk eenvoudig om de weg te vinden: de avenues lopen van noord naar zuid en de straten lopen van oost naar west. Broadway loopt diagonaal, dwars door het stramien. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee zou moeten houden:

  • Een straat heeft een oost- en een westkant, gerekend vanuit de middenas van Manhattan: 5th Avenue. Er is dus een nummer 40 op East 42nd Street en een nummer 40 op West 42nd Street. De nummers lopen vanuit het midden op.
  • Af en toe zit er een straat of een avenue met een naam tussen.  Zo heb je, gezien vanuit het oosten van Manhattan : 1st, 2nd en 3rd Avenue, dan Lexington Avenue, Park Avenue en Madison Avenue en dan krijg je 5th Avenue.
  • Onthoud dat het Empire State Building – dat je praktisch overal vandaan kunt zien – op de hoek van 34th Street en 5th Avenue staat.

Ben je het zuidelijke deel van Manhattan aan het verkennen, onder Houston Street? Sorry kid, you’re on your own! Geen nummers meer. In Chinatown is het al helemaal een chaos en moet je niet eens proberen de weg te vinden. Hopeloos. Gewoon blijven lopen tot je een grote weg ziet, of een van de rivieren. Zo groot is Chinatown niet, dus laat jezelf lekker verdwalen en verbaas je over alles wat je ziet in plaats van precies te willen weten waar je bent. De nieuwe toren van het World Trade Center is ten zuiden van je, de Empire State Building ligt ten noorden.

Bonustip 1: de straten worden in elke wijk herhaald. Je hebt dus ook een 5th Avenue in Brooklyn, in Queens, enzovoort. Als je vanaf het vliegveld een taxi pakt, wees dan meteen al duidelijk tegen de chauffeur over welk stadsdeel je bedoelt.

Bonustip 2: In SoHo ligt een straat die ‘West Broadway’ heet, slechts vier straten verder dan het beter bekende ‘Broadway’. Deze kennis zou van pas kunnen komen, je zou de eerste niet zijn die zich hierover achter de oren krabt.

Share