Week 9: Tips over de tip

Hoeveel fooi geef ik en wanneer? Vraag je je dat ook wel eens af als je in een ander land bent? In New York (en in de rest van Amerika) geeft je in ieder geval altijd fooi in een restaurant en een bar waar ze je aan tafel komen bedienen. Doe je dit niet, dan zullen ze echt vragen of ze iets verkeerd hebben gedaan. Een fooi van 20% is normaal, 15% is het minimum. Als je het lastig vindt, kijk dan op de bon wat de btw is, dat bedrag verdubbel je en laat je als fooi achter. De btw op eten en drinken is in New York 8,25% dus dan zit je in ieder geval aan iets meer dan 15% (kijk dan meteen even op de bon of de fooi niet al is inbegrepen). Soms zijn verschillende percentages over het totaalbedrag al voor je uitgerekend. Deze staan dan vermeld onder aan de bon.

Als je een drankje aan de bar bestelt, geef je een dollar per drankje fooi, als het veel werk is, zoals een cocktail, dan geef je iets meer.

De taxichauffeur geef je fooi, maar dat hoeft niet altijd 20% te zijn. Afhankelijk van de totaalprijs rond je het af of geef je hem wat dollars. Zeker als het een kort ritje is. Voor een lange rit, vanaf het vliegveld bijvoorbeeld, geef je weer wel 15 tot 20% fooi.

Iemand die je koffers draagt of heeft bewaard geef je een paar dollar. De persoon voor het hotel die je taxi aanhoudt en de deur voor je opendoet geef je een dollar.

De kapper geef je 20%, de pedicure en de masseur ook. Degene die het eten komt brengen dat je via het internet of via de telefoon besteld hebt, geef je een paar dollar. Leveranciers van zware goederen zoals IKEA-bestellingen en boodschappen geef je een 5 of 10 dollar de man.

Vreemd genoeg geven New Yorkers de uitsmijter bij een disco geen fooi en dat is nou precies die ene persoon in Nederland die wij wel fooi geven als we weggaan.

Share

One thought on “Week 9: Tips over de tip

Geen mogelijkheid om reacties te plaatsen.