Week 4: Live muziek

Ga dansen en naar live muziek luisteren in The Village Underground (130 West 3rd Street, New York, NY 10012), maar niet op een zaterdagavond want dan is het een gewone disco en veel te druk. Mocht je op een woensdag, donderdag of vrijdag in Manhattan zijn en je hebt nog wat energie over, ga dan zeker naar The Village Underground.

Dit is wat ik over The Village Underground heb geschreven in mijn boek New York in 40 dates, wat later dit jaar in de boekhandel ligt:


À propos: Verjaardagsfeestjes en The Village Underground

Het zou zo maar kunnen dat je op 30 m2 of minder leeft in New York. Een rondje koffie en cake voor familie en vrienden, op je verjaardag zit er dus niet in. Gelukkig maar, ik heb niet zoveel met dat gevreesde kringetje.

Trakteren op kantoor doen ze hier ook niet, het is juist andersom: op je verjaardag nemen je vrienden en je bevriende collega’s je mee uit lunchen, uit eten en/of uit drinken. Geen cadeautjes. Ik vind het een geweldig concept.

Ik ben halverwege januari jarig en op mijn eerste verjaardag in Amerika neemt mijn collega Kateria – die ik al heb leren kennen voordat ik naar New York verhuisde – me mee uit eten en introduceert mij daarna bij The Village Underground. Dat blijkt een verjaardagscadeau waar ik nog lang en nog veel van zal genieten: dit wordt één van mijn favoriete stekjes.

The Village Underground zit in de kelder van een pand aan West 3rd Street in Greenwich Village. Er staat een hele grote zwarte man op de stoep, zijn naam is Steven. Rechts van hem is de ingang naar de kroeg The Fat Black Pussycat, niet echt een bijzondere kroeg, maar links van hem is de ingang naar The Village Underground. Voor beiden moet je Steven eerst je legitimatie laten zien, want je moet minimaal eenentwintig jaar zijn om te mogen drinken. Als je nog geen eenentwintig bent mag je wel naar binnen, maar krijg je een stempel dat je geen alcohol mag bestellen. Jazzliefhebbers zullen het leuk vinden om te weten dat recht tegenover The Village Underground en The Fat Black Pussycat The Blue Note zit.

Kateria en ik gaan The Village Underground in en nestelen ons in een nis voor het podium. Kateria is een regular en kent iedereen, de artiesten komen langs en begroeten Kateria uitbundig. Ze stelt me aan iedereen voor en als de band begint te spelen, zo rond halftien, licht ze me in over de carrières en affaires van deze artiesten: ‘De drummer is James “Biscuit” Rouse, hij heeft gewerkt met mensen als Lauryn Hill, Alicia Keys, Kelly Clarkson en Chubby Checker. Hij is ook bezig zijn eigen muziek te maken. Hij heeft ook een geweldige stem.’

Een klein, gezet vrouwtje met geblondeerde dreadlocks zingt ‘Chain of Fools’. Haar stem vult de hele zaak, kruipt onder je huid en doet je kaakspieren verslappen tot je mond openvalt. ‘Inaya Day, of Jiffy zoals we haar noemen,’ gaat Kateria verder, ‘heeft veel eigen nummers uitgebracht en is regelmatig op tournee. Ze gaat binnenkort naar Amsterdam, naar… ehm… Paradise?’ Kateria kijkt me vragend aan.

‘Paradiso,’ corrigeer ik haar met een glimlach. Cool.

De eigenaar van The Village Underground, Noam Dworman, kondigt een jonge vrouw aan die in het publiek zit: Sasha Allen. Noam nodigt haar uit een paar nummers mee te zingen. Sasha is beeldschoon, staat op Broadway – in de musical ‘Hair’ – en heeft in de finale van het populaire tv-programma ‘The Voice’ gestaan. Ze is haar carrière begonnen als achtergrondzangeres voor sterren als Alicia Keys, Christina Aguilera en Usher en ik twijfel er niet aan dat Sasha het ver gaat schoppen.

TvdW 06 - Sasha Allen in The Village UndergroundOp zulke momenten besef je dat je in New York bent, waar de beste artiesten wonen en werken. Zangers, gitaristen, violisten (zoals Eugene Park), drummers, rappers en ga zo maar door, die op een doordeweekse avond een graantje komen meepikken in (bijvoorbeeld) The Village Underground. Het wordt me duidelijk dat goede artiesten hier op Manhattan niet zomaar goed zijn: ze zijn de beste van de wereld.

 

Op een avond, wanneer ik inmiddels zelf al een behoorlijke regular ben, komt iemand van de bediening vragen of we wat ruimte in onze nis kunnen bewaren zodat actrice Jennifer Aniston bij ons kan komen zitten. Ze gaat in die tijd om met zanger John Mayer en John Mayer komt zo een paar nummers meespelen. De zaak stroomt inderdaad ineens vol met een horde fans die hem door de stad hebben gevolgd na zijn optreden elders en John Mayer speelt een paar nummers. Jennifer hebben we nooit gezien. Wellicht zat het toen al niet lekker meer tussen die twee.

Prince schijnt ook regelmatig langs te komen en een enkele keer mee te zingen. Dat heb ik nooit mee mogen maken. Hoe dan ook: Mocht je op een woensdag, donderdag of vrijdag in Manhattan zijn en je hebt nog wat energie over, ga dan zeker naar The Village Underground.

 

Share

One thought on “Week 4: Live muziek

Geen mogelijkheid om reacties te plaatsen.