Hello, goodbye & bonus tip: Oud & Nieuw in New York

Lieve mensen, ik heb voorgenomen om een jaar lang, iedere week, op maandag, een tip voor New York te plaatsen hier op deze site. Dat jaar zit erop.

Ik laat de tips hier staan natuurlijk, en zal ze nog wel met enige regelmaat delen via social media en updaten waar nodig, maar geen nieuwe tips meer. Je kunt alle bestaande tips vinden in het menu aan de rechterkant.

Veel plezier er mee, ik hoop dat je er wat aan hebt en schroom niet om contact op te nemen als je vragen hebt en kom ook kijken op mijn andere blog: www.dianaalbrink.com

Liefs,

Diana

Bonus tip: Oud & Nieuw in New York

Maar, we hebben nóg een maandag, dus bij deze een bonus tip # 53 over oud & nieuw vieren in New York.

Ik heb er een hoofdstuk aan gewijd in mijn boek, dus hieronder een stukje daaruit. In Amerika, in ieder geval in de staat New York, is het verboden om vuurwerk te verkopen en om het als particulier af te steken. De gemeente steekt op verschillende plaatsen in de stad vuurwerk af.

Doorgaans spreek je bij vrienden thuis af, meestal bij iemand die op een gunstige locatie woont. Tegen middernacht ga je de straat op. Mensen stromen met een glas in de hand uit de appartementengebouwen en verzamelen zich op centrale punten waar men goed uitzicht heeft op de siervuurwerkshows die om twaalf uur door de gemeente worden aangeboden en afgestoken. Dit gebeurt bijvoorbeeld op Columbus Circle bij Central Park in Manhattan of op Grand Army Plaza bij Park Slope in Brooklyn. Je kunt de show van veraf zien en het gaat zo’n twintig minuten door. Meestal is er een feestje met een dj gaande op de centrale plek waar het vuurwerk afgestoken wordt. Het is een openluchtevenement dat gratis toegankelijk is en iedereen is in opperbeste stemming.

Je kunt natuurlijk ook naar Times Square gaan. Daar vindt de grote happening plaats die wereldwijd op televisie te zien is. Dat is waar the ball drops, een groot, rond voorwerp aan een spies dat om middernacht ‘valt’. Hij valt natuurlijk niet echt, maar hij zakt om de spies een paar meter naar beneden.

Oudejaarsavond op Times Square vieren klinkt erg romantisch, maar het is letterlijk een tourist trap, een toeristenval.

Wat er in de toeristengidsen doorgaans niet bij staat is dat je er aan het eind van de middag al moet zijn.

De organisatoren vullen de verschillende vakken, kunstmatig gemaakt door het plaatsen van dranghekken, met toeschouwers tot ze vol zijn. Dan worden de hekken gesloten en gaan ze verder met het volgende vak. Een val dus. Je kunt er nog wel uit, je komt er alleen niet meer in. Een toiletbezoekje zit er dus niet in. Bovendien zijn er jaren dat de temperatuur onwaarschijnlijke dieptepunten bereikt. Ik herinner mij een oud en nieuw waar de gevoelstemperatuur min twintig graden was. Zes uur stilstaan bij min twintig graden lijkt me geen goed begin van je nieuwe jaar.

 

Ik wens jullie allen een gelukkig nieuwjaar; al het goede voor 2017.

Xx Diana

Bron± https://www.vectoropenstock.com/vectors/preview/126275/2017-new-york-fireworks-skyline
Share