Week 51: Het diner

Ik heb het gehad over het ontbijt / de brunch en over de lunch, tijd om het over het avondeten te hebben. Veel mensen denken namelijk dat uit eten gaan duur moet zijn in New York, maar dat is dus absoluut niet waar. Je kunt voor 10 tot 15 dollar prima ergens een hapje eten. Wat uit eten gaan duur maakt, zijn de alcoholische dranken die de gemiddelde Nederlander graag bij zijn eten nuttigt. Het glas wijn kost al snel evenveel als de eenvoudige hoofdmaaltijd. Daar heb ik het in week 23 (Drinken) ook al even over gehad.

Verder is het heel gebruikelijk voor de New Yorker om dat wat hij of zij niet opeet mee te nemen in een Doggy bag en bijvoorbeeld de volgende dag als lunch te eten. Heel voordelig dus.

In verhouding is boodschappen doen daarom erg duur. Voor 10 tot 15 dollar is het meestal niet mogelijk om zelf de benodigde boodschappen in huis te halen. Daar komt bij: de tijd die het kost om boodschappen te doen, te koken en af te wassen, en het feit dat de keukens in Manhattan niet zijn ingericht op mensen die daadwerkelijk koken.

Het overgrote deel van de inwoners gaat dus uit eten, haalt het af of laat het bezorgen, dus hebben restaurants een grote afzetmarkt, dus kunnen ze het voor een lage prijs aanbieden, dus gaan mensen voor dat geld niet zelf lopen rotzooien. Cirkeltje rond.

Als je op een budget reist: je hoeft echt niet elke avond bij een van de vele fastfoodketens te eten om voordeliger uit te zijn. Je kunt heerlijk Thais, Mexicaans, Italiaans, Koreaans, Chinees, Duits, Japans, Indiaas, Peruviaans, en ga zo maar door, eten  voor een lage prijs (maar meestal niet Frans want dat is ook in New York ‘overpriced’). Maar (!) bestel er dan geen bier of wijn bij, want dan loopt de rekening snel op. Drink gewoon van het water dat je bij binnenkomst meteen krijgt. Daar kijken ze niet vreemd van op, het is niet ongebruikelijk en ze zullen er niets van zeggen.

Houd er wel rekening mee dat het doorgaans allemaal vrij snel gaat. Zo’n tafeltje wordt met gemak drie tot vier keer per avond bezet. Reken er dus niet op dat je uitgebreid kunt gaan zitten natafelen. Zeker niet op een glas kraanwater.

Lees hier nog wat tips over de fooi: Tips over de tip

Er zijn ontelbaar veel restaurants in New York, hier zijn er een paar die ik hier omschreven heb:

Week 11: Pizza

Week 29: Heartland Brewery

Week 33: Balthazar

Week 42: Basta Pasta

Bon appétit!

Share