Week 15: Jaywalking

CrosswalkJaywalking betekent het roekeloos oversteken van voetgangers. Dat is een ruim begrip wat dus niet per definitie ‘door rood licht lopen’ betekent. Als voetganger door rood lopen is eigenlijk helemaal geen probleem; iedereen doet het want New Yorkers hebben ‘écht’ geen tijd om op het stoplicht te gaan staan wachten.

Wel even goed uitkijken natuurlijk.

Wat je echter nooit moet doen is oversteken buiten het zebrapad. Automobilisten rekenen er niet op dat je ineens tussen de geparkeerde auto’s tevoorschijn komt en de straat oversteekt. Daarmee laat je ze ontzettend schrikken en dat zullen ze je niet in dank afnemen.

Fietsers rijden helaas ook door rood licht en dat is wel een probleem, dat is erg gevaarlijk voor de fietsers en voor de automobilisten die vanaf de andere kant mogen gaan rijden en niet bedacht zijn op een adrenalinejunkie die niet heel even kan wachten. Ooit stond ik in Brooklyn, op mijn mountainbike, braaf te wachten tot het stoplicht groen zou worden. Een oudere dame stak voor mij over. Halverwege keek ze naar me om en kwam teruggelopen. “Ik ben zo blij te zien dat u wacht voor het stoplicht,” zei ze tegen mij en legde teder een hand op mijn stuur. “Dat zie ik fietsers nou nooit doen en het is zo gevaarlijk.”

“Ik ben het helemaal met u eens,” zei ik. “Ik kom uit Nederland en daar is het heel normaal dat we wachten voor het stoplicht,” voegde ik er met een brede grijns aan toe.

Maar wachten op een groen voetgangerslicht doe ik niet meer, ook niet nu ik weer terug in Nederland ben, daar heb ik geen geduld meer voor. Dat heb ik de dame er maar niet bijverteld.

 

Lees ook mijn andere blog – www.dianaalbrink.com – met elke donderdag een nieuwe post.

Share