Week 32: Musea duur? Hoeft niet!

In Manhattan heb je aan de oostzijde van Central Park, op 5th Avenue, de zogenaamde Museum Mile. Hier vind je onder andere het Guggenheim en het Metropolitan Museum of Art, of ‘The Met’, zoals het in de volksmond heet.

Het loont om, voor je een museum binnengaat, even goed te kijken naar de entreeprijzen die op de borden bij de ingang staan aangegeven. Voor openbare musea geldt meestal een suggested admission fee, wat betekent dat je dit bedrag niet per se hoeft te betalen. De openbare musea zijn in principe gratis, maar er wordt je gevraagd bij te dragen aan het voortbestaan ervan. Als jij je maar 2 dollar kunt of wilt veroorloven dan mag dat dus ook. Dit geldt echter niet voor musea in privébeheer zoals het Guggenheim, of het Museum of Modern Art, het MoMA. Het MoMA heeft overigens wel een middag per week ingesteld wanneer iedereen gratis naar binnen mag. Goed om te weten als je een klein budget hebt.

Kunstwerk op het dak van The Met, zomer 2009
Kunstwerk op het dak van The Met, zomer 2009

Wat weinig mensen weten is dat er in de zomermaanden een bar wordt ingericht op het dak van The Met. Op vrijdag- en zaterdagavond kunnen de hippe New Yorkers en de bijdehantere toeristen hier rond het borreluur een cocktail drinken. Elk jaar nodigt The Met ook een kunstenaar uit om een installatie te maken voor dit dakterras. Het kunstwerk dat er in 2009 staat – het jaar dat ik dit dakterras ontdek – is een adembenemend netwerk van takken, gemaakt van roestvrij staal (zie foto).

 

Share