Week 11: Pizza

Als je in New York bent, ga dan ook een keer een Amerikaanse pizzapunt (een slice) eten. Een normale (met tomatensaus en kaas), of een met pepperoni. Al die andere variaties met broccoli en dergelijken zijn voor de toeristen. De Amerikaanse pizzapunt vouw je dubbel in de lengte en eet je met je handen. Als je de pepperoni hebt genomen, kun je het vet er beter eerst even vanaf laten druipen, dat scheelt weer met het dichtslibben van je aderen. Begrijp dat dit een Amerikaanse snack is, of je lunch, maar dat dit niets te maken heeft met een Italiaanse pizza die wij graag als avondmaaltijd nuttigen.

De serre van La Lanterna di Vittorio. Bron: lalanternacaffe.com
De serre van La Lanterna di Vittorio.
Bron: lalanternacaffe.com

Als je echte Italiaanse, thin crust pizza wilt eten, ga dan naar La Lanterna di Vittorio, op 129 MacDougal Street in New York, vlakbij metrostation West 4. Ze hebben een prachtige tuin / serre, lekker voor in de zomer, en openhaarden, lekker voor in de winter. Ze hebben ook een souterrain dat aansluit op een jazzcafé, als je van jazz houdt. In mijn boek New York in 40 dates heb ik het vaak over La Lanterna di Vittorio want het is een perfecte plek voor een date, maar ook buiten mijn dates om ben ik er vaak geweest. Hier is een klein stukje uit mijn boek ter illustratie:

Toen ik La Lanterna eenmaal per toeval had ontdekt, nam ik elke Nederlandse logé en elke collega hier mee naartoe. De manager, een lange slanke man van begin zestig, herkent me sinds mijn derde bezoek en komt met open armen op me af als ik binnenkom. Hij begroet me met de theatrale uitroep ‘ciao bella’ waar de hele zaak van mee mag genieten. Hij geeft me een kus op mijn wang en omhelst me stevig. Vervolgens krijgt iedereen in mijn gezelschap een stevige handdruk alsof ik ze heb meegenomen naar mijn Italiaanse familie. Dan wenkt hij één van de obers en draagt hem of haar nadrukkelijk op om ons een goede tafel te geven. Dit alles met een zwaar Italiaans accent.

Het is een show die we beiden opvoeren. Ik ben een reguliere klant en breng steeds nieuwe mensen naar zijn restaurant, hij geeft mij, mijn gezelschap en de overige gasten de indruk dat ik een lokale beroemdheid ben. Oprecht of niet, het is een fantastisch gevoel als je als een oude bekende wordt binnengehaald in een restaurant in New York of waar dan ook ter wereld (maar vooral in New York).

Share

One thought on “Week 11: Pizza

Geen mogelijkheid om reacties te plaatsen.